Kujdesi.com zgjerohet:Hapja e tre lokacioneve të reja në Pejë, Istog dhe Deçan

Lexo më shumë
Kujdesi.com - Shërbime shëndetësore

Artikulli

Shenjat simptomat e shtatzënisë dhe testimi i shtatzënisë

Shenjat simptomat e shtatzënisë dhe testimi i shtatzënisë
ShtatzeniaTesti i ShtatzënisëLodhja Në ShtatzëniHormonet e ShtatzënisëSimptomat e Shtatzënisë

Shenjat - simptomat e shtatzënisë dhe testimi i shtatzënisë

Shenjat dhe simptomat e përjetuara në shtatzëninë e hershme ndryshojnë nga një grua në tjetrën. Disa gra ndjejnë simptoma të shtatzënisë menjëherë pas konceptimit, madje edhe para se të kenë humbur një periodë, ndërsa të tjera përjetojnë simptoma shumë të lehta që mund të mos jenë shumë të ndryshme nga ndryshimet mujore në trupin e tyre.

Disa nga shenjat e hershme më të zakonshme të shtatzënisë që mund të përjetoni përfshijnë:

Amenorrhea: Një periudhë e humbur ose mungesë e një periode

Mungesa e menstruacioneve është shenja më e zakonshme e shtatzënisë dhe shumë gra nuk dyshojnë se janë shtatzënë derisa të kenë humbur menstruacionet. Disa gra mund të kenë njolla ose një sasi të vogël gjakderdhjeje që mund të gabohet si menstruacion. Kjo nganjëherë quhet "gjakderdhje implantimi" që mund të ndodhë kur veza e fekonduar implantohet në mitër rreth 10-14 ditë pas konceptimit.

Nauze ose ndjeshmëri ndaj disa aromave ose shijeve

Rritja e niveleve të hormoneve të shtatzënisë, për shembull gonadotropina kronike njerëzore (hCG) dhe estrogjenit, mund të jetë shkaku i të përzierave në shtatzëninë e hershme. Edhe pse të përzierat nuk janë asnjëherë komode dhe jo gjithmonë vetëm në mëngjes, disa ekspertë thonë se të përzierat mund të jenë një shenjë e mirë që hormonet e shtatzënisë janë në një nivel mjaft të lartë për të mbështetur një shtatzëni të shëndetshme.

Ndjeheni e lodhur

Hormonet e shtatzënisë, kryesisht progesteroni, mund t'ju bëjnë të ndiheni më të lodhur pasi trupi juaj po përgatitet me shpejtësi për shtatzëninë. Disa gra vërejnë lodhje që në një javë apo më shumë pas konceptimit. Lodhja ose përgjumja zakonisht përmirësohen gjatë tremujorit të dytë, diku midis javëve 13 dhe 26.

Kujdesu për Shendetin tënd dhe te bebes tuaj!

Test për shtatzëninë

Nëse ju kanë humbur menstruacionet dhe mendoni se mund të jeni shtatzënë, merrni parasysh të bëni një test shtatzënie në shtëpi. Këto teste matin praninë e hCG në gjakun ose urinën tuaj. Nivelet e hCG rriten me shpejtësi në javët e para të shtatzënisë. Në kohën kur ju keni humbur menstruacionet, nivelet janë mjaft të larta për t'u matur në një test shtatzënie në shtëpi. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu një test laboratorik për të konfirmuar një test pozitiv të shtatzënisë në shtëpi ose shenjat dhe simptomat e tjera të shtatzënisë që mund të keni.

Ultratinguj i hershëm

Nëse nuk jeni të sigurt se kur është dita e parë e menstruacioneve tuaja të fundit, merrni parasysh të kërkoni një ekografi të tremujorit të parë pasi kjo është koha më e mirë dhe më e saktë për të mësuar se sa larg jeni në shtatzëni dhe cila mund të jetë data juaj e lindjes. Kjo është e dobishme veçanërisht nëse jeni një person që ka perioda të parregullta menstruale. Nëpërmjet një ekografie, ofruesi juaj i kujdesit mund të përcaktojë praninë e shtatzënisë, të shohë sa fetuse mund të ketë dhe të llogarisë datën tuaj të lindjes përmes matjeve me ultratinguj.

Kujdesi ofron shërbime dhe kontrolla shëndetësore në shtepinë tuaj.

Na kontakto në ViberViberNa kontakto në WhatsAppWhatsAppNa kontakto në FacebookFacebook